Faizal ------------> 012-909 7567

WHATSAPP -----> 012-989 7567Owners are welcome to advertise here


Thursday, April 14, 2011

PELABURAN HARTANAH

HARTANAH LELONG – PELABURAN YG PALING BERBALOI (SELANGOR DAN KL)

Di sini ada sedikit info tentang hartanah lelong. Kriteria2 di bawah ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu anda yang sedang mencari hartanah mengikut keinginan masing2 :


i) UNTUK DIDIAMI (LEBIH MURAH DARIPADA HARGA PASARAN);

*Kebiasaannya belian hartanah lelong lebih murah sekurang-kurangya 20% drpd harga pasaran. Jika lokasi yang dikehendaki tu agak strategik biasanya harga lelong yang sesuai dibida dlm lingkungan 10%-15% shj.


ii) UNTUK MENDAPATKAN KADAR PULANGAN SEWA (ROI) YANG TINGGI (PASIF INCOME);

Biasanya hartanah yg memberikan ROI utk kadar sewa yg tinggi adalah jenis rumah flat, service apartment dan bangunan komersial samada unit pejabat mahupun unit kedai. Sbg cth : kebiasaanya belian lelong rumah flat dlm RM45k, manakala bayaran bulanan bank RM250 sebulan. Pasaran sewa sekitar adalah dlm RM450-RM550 sebulan. Ada juga pembeli yg menyewakan rumah tersebut mengikut kadar bilik dan boleh memberikan pulangan sewa sehingga RM700-RM800 sebulan.


iii) UNTUK MENDAPATKAN KEUNTUNGAN JUAL BELI SECARA LANGSUNG (ONE TIME PROFIT);

Dalam sesetengah kes lelong, ada diantaranya terdapat hartanah lelong yang boleh mencapai perbezaan diantara harga lelong (resrve price) dan harga pasaran sehingga 100%-160%!!!. Kebiasaannya perbezaan harga sekitar 30%-50% sahaja. Dalam kes ini, pembeli perlu membeli dahulu hartanah lelong tersebut kemudian jual semula mengikut harga pasaran atau rendah sedikit daripada harga pasaran..Terdapat juga pembeli yg membuat ubahsuai rumah tersebut dan terus menjualnya lebih tinggi 10% - 20% daripada harga pasaran. Kebiasannya harga lelong yang diperolehi diantara RM60k-RM80k (jenis apartment kos sederhana) manakala harga pasaran adalah sekitar RM100k-RM140k. Tempoh pegangan biasanya mengambil masa sekurang-kurangya setahun..

PERINGATAN!!!!!Belian rumah lelong tidak semestinya berbaloi jika kriteria dibawah ini tidak diambilkira secara serius :

1) Harga yg dibeli sama/melebihi tahap harga pasaran

2) Kurang pengetahuan tentang kawasan yg ingin dibida

3) Kadar pulangan keuntungan (ROI) tidak memberikan anda pulangan yang maksimum

4) Keadaan hartanah yang agak rosak teruk

5) Kos yang perlu dikeluarkan melebihi bajet anda

6) Pinjaman tidak diluluskan

7) Perlu ambil banyak cuti untuk menyelesaikan proses lelongan

Biasanya anda menemui/ditemui oleh ejen pelelong..Anda perlu membayar fee yg telah ditetapkan oleh ejen tersebut sebagai balasan utk mendapatkan hartanah lelong tersebut tetapi adakan anda diberikan nasihat atau cadangan yang sebaiknya (seperti criteria di atas) tentang hartanah yang ingin dilelong tersebut??

TAWARAN SERVIS / PELABURAN YANG MENARIK MENANTI ANDA :

Kami di sini bukan sekadar menawarkan listing hartanah lelong semata-mata, tetapi kami akan cuba menjadi penasihat hartanah yang terbaik untuk anda..Kami akan memberikan nasihat dan cadangan yang terbaik kepada anda agar anda akan rasa berbaloi2 dengan servis yg akan kami tawarkan nanti..


Jadi kami ingin menawarkan servis ini utk memudahkan dan menjimatkan masa anda serta memaksimakan pelaburan anda :
1) Menyemak harga pasaran semasa hartanah yang ingin dibida (dinilaikan oleh Syarikat Penilaian berlesen)
2) Menyemak harga pasaran sewa dan kepadatan penduduk kawasan tersebut dan sekitarnya)

3) Lawat periksa hartanah yg ingin dibida setelah pembeli betul2 berminat termasuk memeriksa condition dan tunggakan yuran penyelenggaraan

4) Membuat anggaran kos yang perlu disediakan oleh pembeli sebelum membida
5) Mengambil dokumen2 berkaitan drpd pembeli jika pembeli tidak dapat hadiri lelongan awam tersebut
4) membuat pinjaman bank untuk pembeli
5) urusan peguam
6) membantu pembeli untuk membaiki kerosakan rumah yg telah berjaya dibida

Servis ini free untuk anda..Fee akan dikenakan jika hartanah tersebut berjaya dibida sahaja (negotiable)..Tiada fee dikenakan jika hartanah tersebut tidak berjaya dibida..

Senarai hartanah lelong bagi kriteria(i) dan (ii) akan diberikan melalui email atau sms..Bagi kriteria (iii) senarai tersebut hanya akan diberikan kepada pembeli eksklusif yg berminat untuk JV dengan kami sahaja ..Jika anda berminat, sila PM / sms / call atau tinggalkan detail anda iaitu :

Nama :

Lokasi tempat tinggal anda :

Lokasi hartanah yg ingin dibeli :

Jenis hartanah : (apt,flat,kondo,teres,kedai dll)

Bajet harga :

Keperluan : (kriteria no?) :

zul: 012-7097567
Faizal: 012-9097567
fazpro Consultant: fazproperty@gmail.com